Quantcast
NS seme

90 sekundi za otkrivanja nove nade u zdravo zemljište

Na blogu u okviru sajta Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), priče o svojoj brizi za zemljišta i svojim angažovanjima šalju stručnjaci, naučnici, aktivisti, ali i ljudi koji često nisu iz struke. Jedan od poslednjih postova poslao je Ron Nichols, autor videa pod nazivom „90 sekundi da otkrijete novu nadu u zdravo zemljište“.  Evo šta u svom blog postu kaže Ron.  

„Ponosan sam što sam „geek“ za zdravo zemljište. Nisam tražio da to postanem, ali što sam više učio o našem životu i zemljištu koje nam ga daje, sve više sam postajao ubeđen da ovo čudo pod našim nogama jeste zavet naše budućnosti.

Bio sam istinski uzbuđen kada sam pisao i producirao ovih 90 sekundi pod nazivom „Nada u zdravo zemljište“, video koji je deo kampanje kojom Služba za zaštitu prirodnih resursa pri američkom ministarstvu za poljoprivredu obeležava Međunarodnu godinu zemljišta.

Poput mnogih od vas, i ja sam shvatio da bez zdravog zemljišta život kakvog poznajemo ne bi bio moguć.  Međutim, godinama se verovalo da najviše nade ima ako se uspori stopa njegove erozije, uspori njegovo neminovno propadanje. Srećom, sve veći broj poljoprivrednika, istraživača i zaštitnika prirode pokazalo nam je da mi možemo da učinimo zemljište produktivnijim, profitabilnijim i otpornijim na teške vremenske uslove, poput suše.  Korišćenjem održivih poljoprivrednih principa poput:  redukovane obrade zemljišta, gajenja pokrivnih useva i primene pravilnog plodoreda, poljoprivrednici povećavaju sadržaj organske materije u zemljištu, povećavaju sadržaj organskog ugljenika i mikrobiološku aktivnost, uz očuvanje rasnovrsnosti živog sveta, u prvom redu korisnih insekata i dr. oprašivača (plinatora).  Primenom navedenih principa, poljoprivrednici istovremeno ostvaruju bolje prinose uz bolji profit. Osim poboljšanja kvaliteta zemljišta, ovi principi unapređuju i kvalitet vode i vazduha.

90 seconds

Usvajanjem sistema održivog upravljanja zemljištem, ovi poljoprivrednici uzgajaju i novu nadu u zdravo zemljište. A to me čini veoma ponosnim i optimističnim „gikom zdravog zemljišta“.

Živelo zemljište!“

Ron Nichols


NS SEME » 90 sekundi za otkrivanja nove nade u zdravo zemljište