Quantcast
NS seme

FAO imenovao naučnike za posebne ambasadore za Međunarodnu godinu zemljišta

Fotka FOA imenuje 2 ambasadoraEkspert za biodiverzitet i profesor nauke o zemljištu na univezitetu Agro Paris Tech, Kler Čenu (Claire Chenu) i ekspert za plodnost zemljišta i savetnik u Vladi Etiopije, Takalign Mamo, zvanično su postavljeni za posebne ambasadore Međunarodne godine zemljišta.

Oba ambasadora učestvovaće širom sveta na događajima koji za cilj imaju da motivišu sve relevantne aktere da iskoriste Međunarodnu godinu zemljišta i pomognu u širenju svesti o njegovom značaju i promociji tehničkog znanja i efikasne politike za njegovu zaštitu.

Generalni direktor Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Hoze Graciano de Silva (José Graziano da Silva) je nove amasadore imenovao na nedavno održanoj 39. FAO konferenciji i tom prilikom podvukao njihovu veliku naučnu ekspertizu i političko iskustvo.

„Ne sumnjam da će svojim znanjem, zalaganjem i uticajem oni u velikoj meri doprineti podizanju svesti javnosti i širenju poruke o zemljištu kao osnovi za prehranu čovečanstva i obezbeđivanje sigurnosti hrane“,  naglasio je de Silva.

U svom prvom obraćanju kao ambasadorke, profesorka Čenu je rekla da zemljište „očajnički treba ambasadore“, glasove koji će govoriti u njegovo ime.

„Mi smo zavisni od zemljišta. Ono je raskrsnica globalnih pitanja, ono je snažno povezano sa sigurnošću hrane, vode, sa energetskom potražnjom, sa regulisanjem klimatskih promena, sa zaštitom biodiverziteta“, rekla je Čenu.

Profesor Mamo je rekao da je od osamdesetih godina zamljište degradirano za oko 30%.

„U Africi, za koju procenjuju da ima oko 60% preostalog obradivog svetskog zemljišta, ono je znatno degradirano i gubi hranljive materije vredne 46 milijardi dolara godišnje“, rekao je Mamu i istakao i aspekt klimatskih promena koji ima veliki uticaj na poljoprovrednu produktivnost, posebno u zemljama u razvoju, te stoga mora biti uključen u sve poljoprivredne politike.

Oba ambasadora dala su dala su preporuke i predloge rešenja za ovu i naredne godine. Ona uključuju promociju održivog upravljanja zemljištem, širenje infromacija o stanju zemljišnih resursa, edukaciju i podizanje svesti o zemljištu kao izuzetno vrednom resursu.


NS SEME » FAO imenovao naučnike za posebne ambasadore za Međunarodnu godinu zemljišta