Quantcast
NS seme

Setva suncokreta u punom jeku

Setva suncokreta u punom jekuGostujući u emisiji „Dobra zemlja“ na TV B92, dr Vladimir Miklič, rukovodilac Odeljenja za uljane kulture, predstavio je trenutnu situaciju s obzirom na to da je setva suncokreta u punom jeku, kao i ponudu semena suncokreta. Dr Miklič je potvrdio činjenicu da je Institut za ovu godinu proizveo više semena suncokreta iz dva razloga: prvi je klimatski pogodna godina za proizvodnju suncokreta koja je iza nas, a drugi su očekivanja da će biti veća potražnja i prodaja NS semena i u Srbiji, ali i u izvozu, koja su se, srećom, ispunila. Institut ima značajan izvoz semena suncokreta a akcenat je i u Srbiji i u svetu  stavljen na najnoviji sortiment koji je lansiran delom prošle godine a ove godine već čini okosnicu ponude. Pored hibrida koji su već poznati (Duško, Novosađanin i Branko), prednost je data najnovijim hibridima kao što su NS Fantazija i NS Oskar. Sve su to hibridi otporni na volovod i sa izuzetno visokim sadržajem ulja i naravno visokim genetskim potencijalom za prinos, zbog čega su i traženi. Treba istaći i hibrid Orfej, nešto raniji hibrid koji je, takođe, otporan na volovod i na plamenjaču, zatim hibrid NS Novak, a ima i drugih. 

Setva suncokreta u punom jekuDr Vladimir Miklič se pohvalio nagradom koju je Institut nedavno dobio za najbolji srpski robni brend „Najbolje iz Srbije“ za hibrid suncokreta Sumo 1 PR koji je deo nove SUMO tehnologije i pripada novoj generaciji  hibrida tolerantnih na pojedine herbicide iz grupe sulfonilurea. Konkretno u Srbiji je za ove namene registrovan herbicid Express® 50 SX . Sada je moguće uspešno gajiti suncokret i tamo gde ima palamide. Institut je pre desetak godina dobio nagradu „Najbolje iz Vojvodine“ za hibrid suncokreta Rimi tolerantan na herbicid Pulsar®40 (sada i Passat®), prvi hibrid takve vrste registrovan u Evropi. Ova tehnologija je poznata kao „Clearfield“ sistem. Sada su iz te grupe na tržištu prisutni naši novi hibridi Pegaz, NS Maestro i NS RIMI PR. Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad je prva evropska kompanija koja ima registrovane hibride suncokreta namenjene za tzv. SUMO tehnologiju, i prva svetska kompanija koja je obe tehnologije (Clearfield i SUMO) u formi tolerantnih hibrida plasirala i plasira u Srbiji i mnogim drugim zemljama. Sumo 1 PR je već prodat na blizu milion hektara u celom svetu. Areal gajenja suncokreta je proširen a proizvodnja olakšana jer se sad sa ovom novom tehnologijom suncokret može gajiti i tamo gde ima i takvih korova koji se u suncokretu  teško suzbijaju.

Ono što je posebno važno naglasiti je da Institut na tržište Srbije plasira isključivo seme hibrida koje ima klijavost preko 90 posto, tako da samo najbolje seme ide proizvođačima. Institut već 6 godina nema nijednu reklamaciju na kvalitet semena, ni u zemlji ni u inostranstvu. Seme se tretira najsavremenijim fungicidima, kao što je Apron (protiv prouzrokovača plamenjače), kao i sistemičnim insekticidima što je obeleženo i na pakovanju.

Kao najveći svetski proizvođač suncokreta, Ukrajina najviše seje upravo naše hibride. Cilj nam je da zadržimo ove površine u Ukrajini i na drugim velikim tradicionalnim tržištima, ali i da osvajamo nova tržišta. Ove godine smo prvi put prodali seme suncokreta u Finskoj, Japanu i Brazilu.


NS SEME » Setva suncokreta u punom jeku