Quantcast
NS seme

Stručna obuka u Italiji, Reggio Emilia

32Dr Maja Ignjatov službeno je boravila na Univerzitetu u Modeni, u laboratoriji u Reggio Emilia, Italija u periodu od 10.02.-08.03.2014. Cilj putovanja je bila obuka i analiza semena paradajza i paprike na prisustvo Xanthomonas spp. primenom molekularnih metoda (EPPO PM7/110), pod mentorstvom prof. dr Stefani Emilia. Sve aktivnosti u okviru obuke sprovedene su u okviru FP7 projekta (akronim TESTA) čiji je koordinator u Institutu dr Radivoje Jevtić. U laboratoriji fakulteta Reggio Emilia svakodnevno su vršene PCR analize semena paradajza proizvedenog tokom 2013. godine na Rimskim šančevima u okviru TESTA projekta.

Nakon završene obuke, dr Maja Ignjatov održala je predavanje o aktivnostima vezanim za TESTA projekat, a koji se realizuju u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Tom prilikom su prisutni upoznati sa aktivnostima i delatnošću Instituta, a takođe su prikazane i neke zanimljivosti vezane za Novi Sad. Tokom boravka obavljena je poseta Univerzitetu u Bolonji, uključujući obilazak znamenitosti grada.

Napravljen je i plan ogleda za predstojeću sezonu, koji podrazumena setvu semena paradajza i paprike iz 2013. godine. Povratna poseta kolega iz Italije je najavljena za jul mesec kada će se obići i oceniti ogledi u Institutu.

  Facebook photo gallery
NS SEME » Stručna obuka u Italiji, Reggio Emilia