Quantcast
NS seme

Pregled drugog dana 48. Savetovanja agronoma Srbije

dr Vladimir MiklićDrugi dan 48. Savetovanja agronoma Srbije obeležila su predavanja iz oblasti uljanih kultura, soje i šećerne repe. U okviru segmenta uljanih kultura, dr Vladimir Miklič, rukovodilac Odeljenja za uljane kulture, izložio je rezultate ispitivanja NS hibrida suncokreta u mikroogledima i dao preporuku za setvu u 2014. godini. Prikazao je rezultate proizvodnih osobina (prinos semena, sadržaj ulja i prinos ulja) novosadskih hibrida suncokreta u mreži mikroogleda izvedenih u Vojvodini i centralnoj Srbiji tokom 2013. godine. Prema rezultatima postignutim u mikroogledima može se zaključiti da je prinos semena u Vojvodini, posmatrajući sve hibride i lokalitete, iznosio 4,12 t/ha, dok je u regionu centralne Srbije prinos semena bio 3,08 t/ha. U Vojvodini se natprosečnim prinosom izdvajaju četiri hibrida: NS Fantazija, NS Oskar, Orfej i Duško. Najviši prosečan prinos semena u centralnoj Srbiji ostvarila su tri hibrida: NS Oskar, Orfej i Sremac. Lokaliteti u Vojvodini Neštin, Vrbas i Vršac dali su prinos semena značajno viši u odnosu na opšti prosek. U centralnoj Srbiji između lokaliteta nije bilo značajnih razlika u prinosu semena.

U 2013. godini prosečan sadržaj ulja ispitivanih hibrida suncokreta u regionu Vojvodine iznosio je 44,17% a u centralnoj Srbiji 44,01%. Značajno viši sadržaj ulja u odnosu na opšti prosek u regionu Vojvodine postiglo je pet hibrida: NS Oskar, NS-H-111, Baća, Novosađanin i NS Fantazija. U centralnoj Srbiji značajno viši sadržaj ulja u odnosu na opšti prosek dala su tri hibrida: NS-H-111, NS Oskar i Baća. Opšti prosek prinosa ulja za sve hibride i lokalitete u Vojvodini tokom 2013. godine bio je značajno viši u odnosu na lokalitete u centralnoj Srbiji. Dr Miklič je na osnovu iznetih rezultata dao preporuku sortimenta za 2014. godinu.

Na temu „Deset godina Clearfield sistema proizvodnje suncokreta u Srbiji“ govorio je dr Goran Malidža, a zatim su usledila predavanja mr Jelene Mrđa o specifičnostima proizvodnje semenskog suncokreta, dr Sandre Cvejić o oplemenjivanju ukrasnog suncokreta, dr Ane Marjanović Jeromela o stvaranju novih genotipova i poboljšanju tehnologije proizvodnje uljane repice i dr Sreten Terzića o proizvodnji i nameni topinambura (čičoka – Helianthus tuberosus L.).

dr Jegor MiladinovićAktuelno stanje proizvodnje soje u protekloj godini predstavio je dr Jegor Miladinović. Nepovoljni vremenski uslovi tokom vegetacionog perioda uticali su na to da ostvaren prosečan prinos (2,15 t/ha) bude znatno ispod višegodišnjeg proseka (oko 2,5 t/ha). Ali prinos je za 20% do 25% viši u odnosu na izrazito nepovoljnu 2012. godinu (oko 1,7 t/ha). Što se tiče sortimenta za 2014. godinu, dr Miladinović je preporučio poznate, dobro proverene sorte soje, zatim novije sorte koje su nedavno uvedene u proizvodnju i nekoliko novopriznatih sorti koje će po prvi put biti dostupne proizvođačima. Takođe je naglasio da je Institut obezbedio dovoljne količine semena bogatog asortimana svih vodećih sorti dobrih semenskih kvaliteta. Prodaja semena za predstojeću sezonu kreće od sledeće nedelje i može se kupiti u distributivnom centru Instituta po veoma konkurentnim cenama.

Za proizvođače koji se radije odlučuju za genotipove kraće vegetacije na raspolaganju su standardne sorte Valjevka i Galina. Ograničene količine semena novih sorti NS-Zenit i NS-Virtus takođe će biti dostupne proizvođačima. Srednjestasne sorte iz prve grupe zrenja su najzastupljenije kod nas, pa je i izbor najveći. Sava, Victoria, Balkan i NS Maximus su najrasprostranjenije sorte iz ove grupe zrenja. U prodaji će se po prvi put naći i seme sorte NS Optimus. Vojvođanka, Venera, Rubin i Trijum su predstavnici kasnostasnih genotipova trenutno aktuelnog NS sortimenta soje. Radi se o proverenim sortama visokog potencijala rodnosti. Novina u ovoj grupi zrenja je sorta NS Sirius koja je uspešno prošla višegodišnja testiranja u mreži sortnih ogleda. Za specifične namene, a naročito za setvu soje kao drugog useva, Institut za ratarstvo i povrtarstvo raspolaže izuzetno kvalitetnim veoma ranim sortama: Favorit, Mercur, Fortuna i Tajfun.

Naša preporuka je da proizvođači, naročito oni koji soju redovno seju na većim površinama, u svoj izbor uvrste i najnovije sorte. Bićemo veoma zahvalni ako dobijemo povratne informacije i njihovo mišljenje o kvalitetu novih sorti. Sorta koja se dobro pokaže u širokoj proizvodnji za nas je najbolja sorta, istakao je dr Miladinović.

mr Živko ĆurčićAgrotehničke mere u proizvodnji soje u svom predavanju je izneo dr Vojin Đukić, o Asocijaciji „Dunav Soja“ govorila je dr Svetlana Balešević-Tubić, dok je o organskoj proizvodnji soje predavanje održala dr Vera Popović.

U okviru grupe predavanja o šećernoj repi mr Živko Ćurčić je predstavio ekonomski aspekt gajenja šećerne repe i govorio o uticaju ranih rokova vađenja šećerne repe na prinos i kvalitet korena. Uz klimatske prilike na pojedinim lokalitetima, različito vreme vađenja šećerne repe najviše je doprinelo razlikama u prinosu korena pojedinih sorti. Nora i Vera su sorte koje su u 2013. godini ostvarile najbolje rezultate. Nora je ostvarila najveći prinos korena, dok je Vera imala najbolji tehnološki kvalitet korena. Preporuku sortimenta dao je dr Milorad Rajić.

U popodnevnim časovima imaće priliku da svoj asortiman predstave sledeći sponzori:

  • Victoria logistic d.o.o., Novi Sad
  • Bayer d.o.o., Beograd
  • Galenika-Fitofarmacija a.d., Zemun
  • Basf Srbija d.o.o., Beograd
  • Agro Master d.o.o., Kragujevac
  • Elixir Zorka – mineralna đubriva d.o.o., Šabac
  Facebook photo gallery
NS SEME » Pregled drugog dana 48. Savetovanja agronoma Srbije