Quantcast
NS seme

Svečano otvaranje 48. Savetovanja agronoma Srbije

dr Jegor Miladinović, direktor InstitutaInstitut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada u saradnji sa Departmanom za ratarstvo i povrtarstvo i Departmanom za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, organizovao je 48. SAVETOVANJE AGRONOMA SRBIJE i XL SIMPOZIJUM “POLJOPRIVREDNA TEHNIKA” na Zlatiboru.

Na ovom tradicionalnom Savetovanju koje svake godine poseti oko 1000 agronoma i poljoprivrednih proizvođača, pored eminentnih naučnih radnika Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Departmana za poljoprivrednu tehniku učestvuju i profesori Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada. Predavanja će poljoprivrednim proizvođačima dati odgovor na brojna pitanja kako bi unapredili i na najbolji način zasnovali novu proizvodnju. 

Svečanom otvaranju 48. Savetovanja agronoma prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava (Ministarstva prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede), Univerziteta, poslovni partneri i poljoprivredni proizvođači. Značaj ovog skupa potvrđuje i prisustvo predstavnika medija koji daju doprinos afirmaciji nauke u poljoprivrednu praksu.

prof. dr Milan PopovićDirektor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, dr Jegor Miladinović, pozdravio je sve prisutne i izjavio da je ovo manifestacija na kojoj Institut prikazuje rezultate svog rada čijom primenom će poljoprivredni proizvođači ostvariti bolje rezultate u svojoj proizvodnji. Svrha ovog seminara je da proizvođači i svi učesnici u poljoprivrednoj proizvodnji direktno čuju novine u dostignućima, ali ujedno i prilika da naučni radnici i stručnjaci čuju praktična iskustva od proizvođača. Isto tako direktor je poželeo svim učesnicima lepo druženje i dobar provod, kao jednu od važnih karakteristika unapređenja buduće saradnje.

Prof. dr Milan Popović, dekan Poljoprivrednog fakulteta, obratio se skupu i u ime svojih kolega i studenata poželeo uspešan rad agronoma na Savetovanju. On je istakao da je ovo način da se čvrstom vezom nauke i prakse pruži mogućnost razmene znanja, iskustava i ideja. Samo neka od pitanja na koja se može dobiti odgovor je šta je to što treba da uradimo svi zajedno da bi nam bilo bolje, i šta je to što već znamo i imamo. Istakao je da je ovo dobra prilika da se stvore nova poznanstva, kao i da se dobije energija u susret novim izazovima prolećne setve.

Zaharije TrnavčevićO Institutu za ratarstvo kao instituciji koja postoji već 76 godina, na ovom tradicionalnom 48. skupu, može da priča samo neko ko je od početka uz nas i ko nam je sve ove godine odan prijatelj. Naravno to je legenda poljoprivrednog novinarstva, a ujedno i predsednik Nacionalnog saveta za poljoprivredu, g. Zaharije Trnavčević. On je pohvalio rad Instituta i s obzirom da je ušao već u 76. godinu rada i stvaranja, povukao paralelu sa vinom, da što je stariji sve je bolji. Posebno je istakao važnost ovog skupa i da se uvere svi agronomi da je poljoprivredna proizvodnja visoko profitabilna i da je u poljoprivredu isplativo ulagati. Poželeo je srećan rad na ovom skupu, uz optimističan stav da Srbija može da bude zelena bašta Evrope i da možemo živeti kao u EU ukoliko budemo tako i radili – ne štedeći ni vreme ni novac uložen u proizvodnju.

Danilo GolubovićDržavni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede g. Danilo Golubović je pozdravio sve goste i rekao da je izlišno govoriti o značaju Instituta, te da ovaj skup treba iskoristiti za uzimanje i deljenje znanja, kao i stvaranje novih kontakata.

Tokom svih ovih godina održavanja Savetovanja agronoma imali smo nesebičnu podršku mnogih državnih institucija. Tu svakako spada i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Pomoćnik ministra prof. dr Ivica Radović obratio se prisutnima i izjavio da je privilegija biti na skupu od preko 1000 ljudi iz oblasti poljoprivrede. Pohvalio je rad ove eminentne ustanove koja predstavlja najveću semensku kuću u regionu i koja daje značajan doprinos nauci i poljoprivrednoj proizvodnji kod nas i u svetu.

prof. dr Ivica RadovićPotvrdu tome daje i činjenica da trenutno Institut učestvuje na 8 međunarodnih i 12 domaćih projekata finansiranih od strane MPNTR, od kojih je Institut nosilac 8 projekata. Pomoćnik ministra prof. dr Ivica Radović svečano je otvorio 48. Savetovanje agronoma.

Nakon otvaranja skupa održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici svih navedenih institucija dali sve informacije o aktuelnim temama iz poljoprivredne oblasti. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije Danilo Golubović je širokom auditorijumu predstavio Proces pregovaranja o pristupanju EU u oblasti poljoprivrede. Dr Jovica Vasin, rukovodilac Laboratorije za zemljište i agroekologiju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo govorio je na temu Sistema kontrole plodnosti zemljišta i upotrebe đubriva, dok je prof. dr Jan Turan održao predavanje na temu Uticaj poljoprivredne tehnike na prinos ratarskih kultura. Dr Goran Malidža je govorio o rezistetnosti divljeg sirka (Sorghum halepense [L.] Pers.) i običnog štira (Amaranthus retroflexus L.) prema ALS inhibitorima u Srbiji, a nakon toga je prof. dr Đorđe Malenčić održao predavanje o soji kao leku pod nazivom „Biološki aktivne supstance i fitopreparati“.

  Facebook photo gallery


NS SEME » Svečano otvaranje 48. Savetovanja agronoma Srbije