Quantcast
NS seme

Bilateralna saradnja između Republike Srbije i Narodne Republike Kine

Bilateralna saradnja između Republike Srbije i Narodne Republike KineU periodu od 12.11. do 21.11.2013. godine dr Vladimir Miklič, dr Siniša Jocić, dr Igor Balalić i mr Jelena Mrđa službeno su putovali u Kinu u mesto Harbin. Cilj putovanja je bila poseta istraživačkog tima Instituta u okviru projekta bilateralne saradnje između Republike Srbije i Narodne Republike Kine pod nazivom „Razvoj i implementacija novih genotipova suncokreta razmenom genetičkog materijala i unapređenje postojećih tehnologija“.

Po dolasku u Harbin, u sredu 13.11.2013, srdačnu dobrodošlicu su nam poželeli profesor Xutang Huang, rukovodilac projekta sa kineske strane i Ming Zhang, asistent zadužen za komunikaciju zbog najboljeg poznavanja engleskog jezika.

Prema prethodno utvrđenom planu, naredna dva dana, u četvrtak i petak, bila je predviđena zvanična poseta Institutu za industrijsko bilje koji se nalazi u okviru Heilongjiang Akademije poljoprivrednih nauka.

Bilateralna saradnja između Republike Srbije i Narodne Republike KineZvaničnu dobrodošlicu su nam ukazali direktor Instituta za industrijsko bilje profesor Guan Fengzhi i zamenik direktora profesor Xutang Huang. Ovom prilikom je organizovana konferencija kojoj su pored učesnika bilateralnog projekta i istraživača iz Instituta za industrijsko bilje u Harbinu prisustvovali i mnogobrojni gosti iz drugih kineskih institucija, prvenstveno iz Akademije poljoprivrednih nauka, Baicheng City i Rusko-kineskog centra za naučnu i tehničku saradnju u poljoprivredi. U prepodnevnom delu programa prvog radnog dana dr Vladimir Miklič održao je prezentaciju o Institutu s posebnim naglaskom na dosadašnju saradnju našeg Instituta s naučnim institucijama u Kini, dok je u poslepodnevnom delu dr Siniša Jocić održao prezentaciju o selekcionim programima koji se odvijaju u okviru Odeljenja za uljane kulture.

Bilateralna saradnja između Republike Srbije i Narodne Republike KineDrugog radnog dana, kroz prezentacije, svoje radne programe su predstavili kako istraživači iz Instituta za industrijsko bilje iz Harbina, tako i gosti iz ostalih kineskih naučnih institucija. Može se naglasiti da je izuzetno veliku pažnju i interesovanje izazvalo predstavljane naših selekcionih programa pa je tokom oba dana vođenja veoma dinamična diskusija. U okviru diskusije učesnici su se uglavnom interesovali za kolekciju divljeg suncokreta, tolerantnost/otpornost našeg selekcionog materijala na ekonomski najznačajnije bolesti suncokreta kao i na volovod. Takođe, veliko interesovanje je pokazano prema programima konzumnih hibrida, visokooleinskih hibrida i programu marker asistirane selekcije.

Naredna dva dana – subota 16.11. i nedelja 17.11.2013. – bila su predviđena za obilazak Harbina, glavnog grada provincije Heilongjiang. U ovom gradu živi oko 9,5 miliona stanovnika, a glavna turistička atrakcija je zoološki vrt u kojem se nalazi oko 400 sibirskih tigrova i oko 50 afričkih lavova, koji smo i posetili u subotu. Nakon toga smo posetili vrlo lepo uređen kompleks koji pripada Heilongjiang Akademiji poljoprivrednih nauka u okviru kojeg se nalaze staklenici u kojima se uzgaja prvenstveno saksijsko cveće, jagode, bundeve, čeri paradajz, krastavci i ostalo povrće.

dr Vladimir MikličU ponedeljak 18.11.2013. godine organizovan je obilazak Instituta za industrijsko bilje. U toku prepodneva obišli smo laboratorije u kojima je prezenovan rad njihove opreme. Zaključili smo da su im laboratorije opremljene najnovijom vrhunskom opremom, prvenstveno za hemijske analize semena i molekularna istraživanja. Pažnju nam je privukao aparat NIRS marke Perten DA 7200 koji očitava istovremeno relativnu vlažnost semena, sadržaj ulja i proteina za samo nekoliko sekundi. Takođe, uočili smo da su istraživanja vezana za lan, koji je primarna biljna vrsta u ovom Institutu izuzetno napredna, a da je oprema koju poseduju nedovoljno iskorišćena za istraživanja suncokreta. Ovo su nam i sami potvrdili uz konstataciju da je i osnovno polazište za uspostavljanje saradnje preko bilateralnog projekta bila namera da pojačaju istraživanja u saradnji sa našim Institutom i Odeljenjem za uljane kulture.

Prema njihovim rečima, naš Institut ima dugogodišnje iskustvo i jedan je od vodećih u svetu, a mi smo zaključili da nas izuzetno poštuju i cene i da je njihova želja za saradnjom izuzetna. Rad je nastavljen u poslepodnevnim satima, a razgovori su bili usmereni na preciziranje saradnje u okviru projekta. Razgovaralo se o razmeni genetičkog materijala, postavljanju ogleda, razmeni literature. Napravljen je aneks ugovora u kojem su tačno utvrđene obaveze za oba učesnika projekta, pri čemu smo dogovorili plan i protokol izvođenja ogleda na oba lokaliteta, kao i količine materijala koje će biti razmenjene. Takođe, kineskom partneru je predstavljena izdavačka delatnost našeg Instituta, prvenstveno časopisa Helia i Ratarstvo i povrtarstvo, a upućeni su i u rad ESCORENA mreže za suncokret.

U utorak 19.11.2013. godine upriličena je svečana ceremonija potpisivanja ugovora o saradnji između instituta. Takođe, domaćini su izrazili izuzetnu zahvalnost na kvalitetnim naučnim i stručnim informacijama koje smo prezentovali prethodnih dana i izrazili želju da se ova saradnja proširi i nastavi i nakon završetka bilateralnog projekta.

U sredu 20.11.2013. godine organizovana je svečana večera sa rukovodstvom Instituta za industrijsko bilje.

  Facebook photo gallery


NS SEME » Bilateralna saradnja između Republike Srbije i Narodne Republike Kine