Quantcast
NS seme

Poseta gostiju iz Republike Slovenije Odeljenju za povrtarstvo

Poseta gostiju iz Republike Slovenije Odeljenju za povrtarstvoDana 25.09.2013, u zvaničnu posetu Odeljenju za povrtarstvo Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada došla je tridesetšestоčlana delegacija iz Republike Slovenije. Delegacija je bila sastavljena od članova savetodavnih službi Privredne komore Republike Slovenije iz Celja, Ptuja, Maribora, Ljubljane, Gorice i Kopra. Među članovima delegacije bilo je prisutno i Udruženje integralnih proizvođača povrća iz Maribora, kao i proizvođači, povrtari, iz Republike Slovenije.

U Odeljenju za povrtarstvo goste je primio dr Janko Červenski, rukovodilac Odeljenja. Po prijemu u Odeljenje demonstrirana im je prezentacija povodom jubileja Instituta ‒ sedamdesetpetogodišnjica postojanja. Zatim su upoznati sa Odeljenjem za povrtarstvo: sa njegovim radom, sortimentom i projektima.

Poseta gostiju iz Republike Slovenije Odeljenju za povrtarstvoPošto su među gostima bili prisutni i proizvođači povrća, posetioci su bili zainteresovani da vide realizaciju prekograničnog projekta (HU/SRB/1203/213/122), na osnovu kojeg je nabavljen veliki plastenik i sorte povrća koje su posejane na otvorenom polju i u plasteniku u krugu Odeljenja.

U okviru obilaska, posetiocima je pokazan Skladišno-distributivni centar Instituta na Rimskim šančevima. Gosti su bili prijatno iznenađeni organizacijom poslova u Centru,kao i njegovim kapacitetom.

Takođe, gosti iz Slovenije su provedeni kroz demonstracionu parcelu Instituta na Rimskim šančevima, gde su im i praktično pokazane vodeće sorte Instituta (sorte kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe). Tu im je prezentovan i način na koji se u Institutu sarađuje sa proizvođačima i prerađivačima NS semena, i kojim putem se oni informišu o određenoj agrotehnici.

Gosti su najviše bili zainteresovani za povrtarsku proizvodnju te smo sa njima razmenili iskustva o proizvodnji povrća.

  Facebook photo gallery
NS SEME » Poseta gostiju iz Republike Slovenije Odeljenju za povrtarstvo