Quantcast
NS seme

Projekat CHAIN: Postavljanje tačaka za monitoring poljoprivrednog zemljišta

Projekat CHAIN: Postavljanje tačaka za monitoring poljoprivrednog zemljištaU okviru realizacije projekta CHAIN-Agriculture in cooperation with nature, tokom jula meseca članovi projektnih timova iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo su zajednički postavljali tačke za monitoring poljoprivrednog zemljišta na lokalitetima u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

U ovoj fazi realizacije projekta postavljeno je ukupno 6 tačaka za monitoring na teritoriji Osiječko-baranjske županije i Zapadne Bačke. Na hrvatskoj strani su postavljene tačke na lokalitetima Nemetin, Dalj i Karanac, a na srpskoj strani na lokalitetima Aleksa Šantić, Bogojevo i Obzir. 

Na svakom lokalitetu je izvršeno otvaranje pedološkog profila, uzorkovanje zemljišta do dubine 1 m i postavljeni su pijezometri za uzorkovanje podzemne vode na dubinama 2 m i 5 m.

Za postavljanje tačaka za monitoring korišćena je najsavremenija oprema holandskog proizvođača Eijkelkamp, čija je nabavka finansirana preko CHAIN projekta.

Uspostavljanje monitoringa kvaliteta poljoprivrednog zemljišta i podzemnih voda u pograničnoj oblasti omogućiće prikupljanje veoma važnih podatka o uticaju intenzivne poljoprivredne proizvodnje na kvalitet životne sredine u zaštićenim oblastima Gornje podunavlje i Kopački rit.

U ime projektnog tima,

Stanko Milić i Tijana Zeremski

1

EU Ovaj projekat finansira EVROPSKA UNIJA.
Ovaj dokument nastao je uz finansijsku podršku Evropske unije. Za sadržinu dokumenta isključivo je odgovoran Institut za ratarstvo I povrtarstvo i ni pod kakvim okolnostima se ne može smatrati odrazom stava Evropske unije.

CHAIN

  Facebook photo gallery
NS SEME » Projekat CHAIN: Postavljanje tačaka za monitoring poljoprivrednog zemljišta