Quantcast
NS seme

NS SEME bitka za bebe

NS SEME bitka za bebeU Noći muzeja je bilo moguće proveriti pouzdanost testa za trudnoću starog 3.300 godina, uz akciju podrške fondu „Bitka za bebe“ odnosno „Bitka za porodilišta“.

Akciju su pomogli B92 i Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

Muzej je pozvao sve građane da se kupovinom saksije sa zasejanom drevnom dvozrnom pšenicom i ječmom priključe akciji i podrže je. Ideja je bila da buduće mame podrže akciju pomažući da se utvrdi pouzdanost testa i da tako učestvuju u naučnoj verifikaciji drevnog recepta.

NS SEME bitka za bebeUtvrđivanje trudnoće i činjenice da žena može obezbediti potomstvo oduvek je igralo važnu, čak i presudnu, ulogu u ljudskoj istoriji. Jedan od prvih tekstova o testu za utvrđivanje trudnoće, odnosno steriliteta, pronađen je 1826. godine u jednoj posudi u Sakari, nedaleko od Memfisa u Egiptu. Test je napisan u vidu recepta na tzv. Velikom medicinskom berlinskom papirusu, koji je dobio naziv po mestu u kojem se čuva – Berlinu (u Egipatskom muzeju). Napisan je oko 1250. godine p.n.e, u vreme vladavine faraona Ramzesa II. Zbog svoje jednostavnosti i dostupnosti svih neophodnih sastojaka, test se vekovima održao i, u nešto izmenjenom obliku, primenjivao do pre nekoliko decenija, ne samo u Egiptu, već i širom Evrope.

Osnovni sastojci stare recepture za utvrđivanje trudnoće su dvozrna pšenica i ječam, glavne ratarske kulture u periodu od pre 3.250 godina. U ovom periodu, ječam se koristio i kao glavna žitarica u prozivodnji piva. Pivo se, do pre 200 godina, smatralo hranom, te je kao takvo bilo u nadležnosti žena.

Nekada su babice ženama na porađaju davale da piju pivo da bi umanjile porođajne bolove. Izreka “pijan k’o majka” vodi poreklo upravo od ovog običaja.

 

  Facebook photo gallery

 

 

NS SEME bitka za bebe
Kliknite na sliku da pogledate prilog TV B92 o drevnom testu trudnoće u Noći muzeja 2013

NS SEME » NS SEME bitka za bebe