Quantcast
NS seme

Institut na 5. Festivalu nauke u Novom Sadu

Institut na 5. Festivalu nauke u Novom SaduInstitut za ratarstvo i povrtarstvo je učestvovao na 5. Festivalu nauke održanom 11. i 12. maja 2013. u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Predstavili smo se sa pet radionica.

 

U bakinoj bašti (Sreten Terzić, Anamarija Petrović, Aleksandra Savić i Ivica Đalović)

Posetiocima festivala je upućen poziv za posetu jednoj bakinoj bašti: Sećate li se bakine bašte, carstva povrća najneverovatnijih oblika, boja, mirisa i ukusa, mesta daleko od gradske vreve i brzog, modernog načina života? Ovo je prilika da i Vi zakoračite u taj magični, gotovo zaboravljeni svet otkrivajući tajne nekadašnjih i znanja modernih baštovana.

U bakinoj bašti Radionica je bila osmišljena kao interaktivna prezentacija biljnih vrsta i sorti koje se još samo ponegde gaje u tradicionalnim baštama Vojvodine, prikupljenih tokom više sakupljačkih ekspedicija. Cilj radionice je bio da kroz niz zabavnih i praktičnih aktivnosti posetiocima prikaže vezu između nauke i povrtarske proizvodnje, kao i da im pomogne da dublje sagledaju značaj agrobiodiverziteta za očuvanje životne sredine.

Interesovanje posetioca svih uzrasta je bilo značajno, a posebno mlađe populacije koja se upoznavala sa različitim biljnim vrstama i njihovim međusobnim uticajem u tradicionalnom gajenju.

 

 

Neverovatan svet insekata (Željko Milovac i Filip Franeta)

Neverovatan svet insekataU svetu insekata raznolikost boja i oblika deluje gotovo neiscrpno. Iz ove mnogobrojne klase životinja izdvajamo dva reda koja svojom prilagodljivošću i neobičnošću ne prestaju da iznenađuju i oduševljavaju kako naučnike tako i sve one koji se upoznaju sa ovim bićima. Pripadnici reda Lepidoptera (leptiri) i Coleoptera (tvrdokrilci) predstavljaju dva najveća reda u okviru klase isekata i tokom svoje duge evolucije uspešno su razvili najrazličitije adaptacije koje su im omogućile da prežive sve do današnjih dana.

Radionica je predstavila jedan deo najmnogobrojnije grupe životinja koja u svojim redovima krije najšarenije i najveće predstavnike klase. Bili su izloženi primerci najvećih tvrdokrilaca na planeti, poreklom iz svih krajeva sveta, kao i primeri diverziteta i raznorodnosti vrsta leptira i jelenaka. Takođe, predstavljen je komplikovani životni ciklus leptira kroz primer živih leptira izloženih u terarijumu sa predstavljenim svim razvojnim stadijumima. Organizovana je i nagradna igra za osnovce, gde su oni koji su pokazali najveće znanje vezano za zanimljivosti iz sveta insekata imali priliku da osvoje priručnik o dnevnim leptirima Srbije.

Posećenost radionice je bila veoma velika kao i zainteresovanost, kako dece tako i odraslih, za ovu grupu još uvek malo poznatih bića.

 

 

Razigrane kokice (Mihajlo Ćirić, Petar Čanak, Bojan Mitrović, Dušan Stanisavljević i Milan Mirosavljević)

Razigrane kokiceU bioskopu, na stadionu, u parku, na igralištu kokice su neizostavan deo uživanja. Saznaj kako kokica nastaje, od kakvog zrna se dobija, koji fizički i hemijski procesi se dešavaju pre i posle pucanja zrna, koliko se  poveća zapremina zrna kada kokica nastaje, da li je moguće napraviti kokice od bilo kog kukuruza, koji su tipovi kokica, i još mnogo toga!

Tokom dva dana festivala na našem štandu zainteresovani posetioci mogli su da saznaju kakve sve podvrste kukuruza postoje, od kojih varijeteta kukuruza mogu da se prave kokice, objašnjena im je građa zrna kukuruza kokičara, postupak nastanka kokice, a sam finiš radionice bilo je pravljenje kokica putem aparata za kokice i njihova degustacija od strane posetilaca. Poseta našeg štanda je bila dobra, naročito među mlađim posetiocima i ljubiteljima kokica.

 

 

Evo ideje kako se seme seje (Maja Ignjatov, Dragana Milošević, Vesna Župunski, Gordana Tamindžić, Milica Radović, Milena Tatić i Dušica Jovičić)

Evo ideje kako se seme sejeCilj radionice je bio da deca steknu predstave o setvi semena kao i etapnom razvoju mladih biljaka. Poseban utisak na zainteresovane posetioce su ostavili ponici soje u kojima su često videli biljku mesožderku, a izuzetno oduševljenje izazvali su ponici lubenice koje nikako nisu mogli da povežu sa sočnim zrelim plodovima. Takođe, patogeni koji se prenose semenom kukuruza, suncokreta i soje svojim izgledom privukli su veliku pažnju posetilaca.

Radionica je izazvala značajnu pažnju što govori u prilog tome da bi ovakvih manifestacija trebalo da bude više.

 

 

Čudesni svet gljiva – borba dobra i zla (Sonja Tančić, Mirjana Lalošević, Jelica Skrobonja, Slađana Medić-Pap, Boško Dedić, Dalibor Živanov)

Čudesni svet gljiva – borba dobra i zlaKorisne i štetne vrste gljiva okružuju čoveka i utiču na njegov život i zdravlje. U okviru radionice bile su izložene kulture gljiva prouzrokovača bolesti biljaka kao i ratarske kulture zaražene ovim patogenima (kukuruz, suncokret, pšenica, grašak, paprika i paradajz). Takođe, bile su prikazane namirnice kontaminirane toksičnim gljivama, a govorili smo i o efektu toksina gljiva na organizam čoveka.

U drugom delu radionice, posetioci Festivala nauke imali su priliku da u jednoj petri kutiji vide pravu borbu za opstanak između dve vrste gljiva. Videli su kako “dobre” gljive sa antagonističkim dejstvom mogu da pobede “loše” gljive odnosno prouzrokovače bolesti.

Posetioci su bili svedoci prave gladijatorske borbe u mikrosvetu! I pored početnog odbojnog utiska prema ovim, naizgled ne baš lepim, organizmima koji prouzrokuju bolesti, radoznalost posetioca je nadvladala i upoznavanje sa ovim interesantnim stvorenjima je promenilo početna mišljenja većine.

  Facebook photo gallery


NS SEME » Institut na 5. Festivalu nauke u Novom Sadu