Quantcast
NS seme

Jesenji Dan polja 2017.

Nepregledna ravnica, ukrašena prelepim Oglednim poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, danas, 1. septembra 2017. godine, vrvela je od ljudi.

Tradicionalni događaj koji se održava svake godine, poznat kao jesenji Dan polja, bio je povod da se na Rimskim šančevima okupi preko 1000 domaćih i stranih posetilaca.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao najveća naučna institucija i lider u oblasti stvaranja novih sorti i hibrida ratarskih i povrtarskih kultura, imao je čast da ugosti toliki broj ljudi i ponosno prikaže plodove svog višedecenijskog naučno-istraživačkog rada.

Pokraj oglednih polja kukuruza, soje, industrijskog bilja (suncokreta i šećerne repe), alternativnih kultura i organske proizvodnje postavljeni su autentično uređeni štandovi odeljenja istoimenih biljnih kultura, kao i izložbeni prostori Laboratorije za ispitivanje semena i Laboratorije za zemljište i agroekologiju. Dalje…


Interreg IPA Program saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020

This project is funded by the EUROPEAN UNION
IMPACT-ENVI

Program Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 je novi program saradnje predviđen za implementaciju tokom finansijskog perioda 2014-2020.

Opšti cilj Interreg IPA Programa saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz implementaciju zajedničkih projekata i aktivnosti. Dalje…


UPOZORENJE: Pojava grinja i tripsa na soji

Usev soje napadnut grinjama

Na pojedinim usevima soje u Vojvodini pojavile su se fitofagne grinje i tripsi. Radi se o polifagnim štetočinama koje se skoro svake godine pojavljuju na ovoj industrijskoj biljci, u slabijem ili jačem intenzitetu. Najčešće vrste grinja su atlanski pregalj i običan paučinar. U proleće prvo naseljavaju korovske biljke, koje predstavljaju prelazne domaćine do prelaska na razne gajene useve. U toku godine imaju 10 do 14 generacija, a  na jednoj biljci istovremeno mogu biti prisutni svi stadijumi razvoja (jaja, nimfe, odrasli). Grinjama veoma pogoduju visoke temperature i niža relativna vlažnost vazduha i kada takvi uslovi duže potraju, njihovo razviće je ubrzano, a broj generacija tokom vegetacije veći. Štete na usevima soje mogu biti znatne.

Tripsi su takođe polifagne štetočine koje uz mnoge druge mogu oštećivati i usev soje. Najbrojniji je duvanov trips. Sa pojavom toplog vremena prelazi sa korovske vegetacije na gajene biljke čineći značajne štete. Za razvoj mu pogoduju visoke temperature i dugi sušni periodi. Ima više generacija godišnje.  Dalje…


Poseta dece iz dijaspore Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad

U sredu i četvrtak, 28. i  29. juna 2017. godine, Institut za ratarstvo i  povrtarstvo ugostio je decu iz dijaspore.

Poseta je bila u organizaciji višegodišnje akcije kampa „Kros RTS“, koji za ovu godinu nosi naziv „Futog 2017“.

Glavni domaćin je bila Poljoprivredna škola sa domom učenika iz Futoga, koja je ugostila oko 120 dece, uzrasta od 5 do 17 godina iz 11 evropskih zemalja.

U kampu su boravili 9 dana, a za njihove svakodnevne programe su bili zaduženi profesori iz Poljoprivredne škole i učenici volonteri. Dalje…


Svečano otkrivanje bisti na Odeljenju za strna žita

Na Rimskim Šančevima, na Odeljenju za strna žita Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 7. jula su svečano otkrivene biste akademiku Slavku Borojeviću i prof. dr Todoru Mišiću, osnivačima Zavoda za pšenicu (danas Odeljenja za strna žita), izuzetnim naučnicima i stručnjacima. Datoj svečanosti su prisustvovali predstavnici grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, predstavnici Republike Srbije, prorektor za finansije i organizaciju Univerziteta u Novom Sadu, razni profesori, sadašnji i penzionisani, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, predstavnici Zadružnog saveza Vojvodine, porodica i poštovaoci rada akademika Borojevića i prof. dr Mišića, kao i zaposleni Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji su imali čast da sarađuju sa njima, a potom i da nastave njihov rad. Dalje…


Učešće Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na međunarodnom sajmu „Put svile 2017“

Predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove, Ivan Dobrenov i Predrag Matić su u periodu 02-06.06.2017. godine boravili u Kini, u mestu Xi’an na trećem međunarodnom sajmu “Put svile 2017”, na kome je Srbija imala status specijalnog gosta i države partnera.

Sajam je otvoren u subotu 03.06.2017. od strane potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića i potpredsednika Vlade Narodne Republike Kine Vanga Janga. Istovremeno, s obzirom na to da su gradovi Kragujevac i Xi’an pobratimi, na otvaranju i u postavci izložbenog paviljona je prisustvovao i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa svojim saradnicima, kao i veliki broj privatnih preduzetnika iz oblasti poljoprivrede, prerade poljoprivrednih proizvoda, kao i obnovljivih izvora energije iz okoline Kragujevca. Dalje…


Održan međunarodni skup posvećen usevima tolerantnim na herbicide

Međunarodna radionica Radne grupe za useve tolerantne na herbicide Evropskog udruženja za ispitivanje korova (Workshop of European Weed Research Society, Working Group Herbicide Tolerant Varieties) održan je na Odeljenju za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo od 29-31. maja 2017.

Na skupu su učestvovali naučni radnici i predstavnici brojnih kompanija iz Belgije, Češke, Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Danske, Španije, Mađarske i Srbije.

Skup je zvanično otvorila dr Dragana Miladinović, naučni savetnik, koordinator za nauku i mentorski rad i rukovodilac laboratorije za biotehnologiju. Ona je u svom obraćanju uputila dobrodošlicu svim učesnicima, poželela im uspešan rad, poslovne aktivnosti i lepe uspomene vezane za Institut i Novi Sad. Dalje…


Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice

Na Rimskim šančevima, na prostoru ispred Skladišno-distributivnog centra 1. juna održan je Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.

Ovaj Dan polja će biti upamćen po velikoj poseti poljoprivrednih proizvođača, gazdinstava, predstavnika Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predstavnika Zadružnog saveza Vojvodine, predstavnika Novosadskog sajma, predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gostiju iz inostranstva, medijima, kao i zainteresovanih posetilaca koji su došli da obiđu ogledna polja i lično se uvere u kvalitet sorti i hibrida kojim Institut za ratarstvo i povrtarstvo raspolaže.

Prof. dr Jan Turan, direktor Instituta, prvi se obratio prisutnima i istakao da mu je velika čast što je u prilici da pozdravi sve goste na ovoj manifestaciji. Dalje…


Zatvaranje 84. međunarodnog poljoprivrednog sajma

Sklapanje poslovnih kontakata, prijateljstava i značajnih sporazuma obeležili su nastup Instituta za ratarstvo i povrtarstvo 84. po redu Međunarodnog poljoprivrednog sajma, na Novosadskom sajmu.

Domaćinski raspoložen direktor Instituta, prof. dr Jan Turan pružio je ruku svim posetiocima našeg štanda, i realizovao veliki broj sastanaka kako sa poslovnim partnerima tako i sa visokim delegacijama.

Svi stručnjaci Instituta su bili na visini zadatka i uz ljubaznost, srdačnost i profesionalizam pružili svaku potrebnu informaciju  zainteresovanim gostima.

Sa velikim ponosom možemo zaključiti da je ovogodišnji nastup kao i izgled štanda Instituta za ratarstvo i povrtarstvo privukao veliku pažnju i zaradio simpatije svih prisutnih, zahvaljujući timu marketing službe na čelu sa g. Dušanom Šikoparijom. Za dobru organizaciju i odnose sa medijima posebno se pobrinula služba za protokol i odnose sa javnošću.

Zahvaljujemo se i svim učesnicima Poljoprivrednog sajma i zaposlenima Instituta sa svih odeljenja i iz svih službi na svesrdnoj pomoći i zalaganju. Dalje…


Šesti dan 84. međunarodnog poljoprivrednog sajma

Pretposlednji dan ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma obeležila je velika poseta poljoprivrednika i delegacija i svih zainteresovanih posetilaca koji su došli na Novosadski sajam da posete štandove kao i da budu deo dugo najavljivanog stočarskog dana.

Izlagački prostor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo je danas bio mesto stvaranja zajedničkih saradnji i budućih projekata, kroz sklopljen sporazum sa Institutom za hemiju, tehnologiju i metalurgiju iz Beograda. Potpisivanju sporazuma o saradnji su prisustvovali prof. dr Jan Turan, direktor Instituta, i dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove, koji su zajedno sa predstavnicima IHTM- a iz Beograda iskazali obostrano zadovoljstvo zbog poslovnih aktivnosti u nastupajućem periodu.

Imali smo čast da na našem štandu ugostimo i ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, g. Branislava Nedimovića, koji je pružio ruku prijateljstva i podrške svim prisutnima. Poželevši im dobar i uspešan rad, Branislav Nedimović je svojim prisustvom ukazao na značaj i veličinu institucije kao što je Institut za ratarstvo i povrtarstvo. Dalje…


NS SEME » Srpski