Quantcast
NS seme

Otvoreni dan instituta Srbije – ODIS

Otvoreni dan instituta Srbije (ODIS) organizovan je 10. novembra 2017, kada se obeležava Međunarodni dan nauke za mir i razvoj pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija. Prvi Otvoreni dan instituta Srbije održan je u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo i u još deset instituta članica Zajednice instituta Srbije. Cilj ove manifestacije je da se pruži prilika svim zainteresovanim učesnicima, pre svega studentima i srednjoškolcima, da se upoznaju sa naučnoistraživačkim radom u institutima u našoj zemlji.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo otvorio je svoja vrata studentima treće godine Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada. U okviru ove posete, studenti ratarsko-povrtarskog smera imali su priliku da se upoznaju sa osnovnim delatnostima Instituta, kao i aktivnostima Odeljenja za strna žita, Odeljenja za krmno bilje i Odeljenja za industrijsko bilje. Dalje…


Poseta ruske delegacije Institutu za ratarstvo i povrtarstvo

U periodu od 16.10. do 19.10.2017. dve delegacije proizvođača suncokreta iz Rusije bile su u poseti Institutu za ratarstvo i povrtarstvo i Odeljenju za industrijsko bilje, u organizaciji dugogodišnjeg poslovnog partnera iz Rusije Andreja Kosihina iz kompanije “Atlas”. Obe delegacije su brojale po 20-tak članova i bile iz različitih severnih regiona Rusije (Republike Udmurtija, Tatarstan, Baškortostan).

Na samom Odeljenju za industrijsko bilje goste su dočekali i pozdravili u ime direktora dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove, i rukovodilac Odeljenja za industrijsko bilje dr Vladimir Miklič sa saradnicima. Dalje…


Akreditaciono telo Srbije (ATS) u nadzornoj poseti Laboratoriji za ispitivanje semena

Prvo redovno nadzorno ocenjivanje sistema kvaliteta Laboratorije za ispitivanje semena obavljeno je 13. oktobra 2017.

Tim ocenjivača Akreditacionog tela Srbije u sastavu: Vera Barać (vođa tima/tehnički ocenjivač), dr Dragica Ivanović (tehnički ocenjivač) i dr Slavica Ninković (tehnički ekspert), osvedočio se u rad Laboratorije proverom primene zahteva standarda SRPS/IEC 17025:2006 s posebnim osvrtom na izvođenja metoda i poštovanja pravila Akreditacionog tela Srbije.

Sprovedenim postupkom Akreditaciono telo Srbije se uverilo u kvalitet rada Laboratorije uvidom u dokumentaciju i nadzorom nad sprovođenjem metoda ispitivanja iz obima akreditacije.

Laboratorija je veoma uspešno prošla ponovno ocenjivanje pri čemu nisu utvrđene nikakve neusaglašenosti i zabrinutosti. Preporuka tima je da se potvrdi održavanje akreditacija za poslove ocenjivanja usaglašenosti u obimu akreditacije koji obuhvata fizička, hemijska i biološka ispitivanja semena i genetička ispitivanja biljnog materijala, poluproizvoda i proizvoda.


Humanost na delu – donacija Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Narodnoj kuhinji na Kosovu i Metohiji

Kamion napunjen brašnom i semenskim materijalom, spreman za polazak put Kosova i Metohije, bio je prizor koji je krasio prostor ispred Distributivnog centra Instituta za ratarstvo i povrtarstvo danas kada se obeležava Svetski dan hrane.

Sa ponosom možemo istaći da je Institut, uz podršku Južnobačkog upravnog okruga, ispunio još jedan plemenit zadatak i sada već tradicionalno učestvovao u donaciji dobrotvornoj organizaciji Eparhije raško-prizrenske „Majka devet Jugovića“, namenjenoj snabdevanju Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji u kojoj se svakodnevno sprema 2000 obroka za njene korisnike.

Na pravo mesto stići će 15 tona brašna, kao i seme ratarskih i povrtarskih kultura brenda NS seme – pasulja, stočnog graška, ječma, pšenice, ovsa, paprike, kupusa, mrkve, lubenice, peršuna, itd. Dalje…


Konferencija “COST WG1/EPPN2020 workshop: Current and future applications of phenotyping for plant breeding”

Od 29. do 30. septembra 2017. Institut za ratarstvo i povrtarstvo bio je domaćin i organizator konferencije „COST WG1/EPPN2020 workshop: Current and future applications of phenotyping for plant breeding“. Skup je održan pod pokroviteljstvom dva međunarodna projekta COST FA 1306 i EPPN2020, u čijem fokusu je fenotipizacija biljaka na svim nivoima, od ćelijskog do nivoa cele biljke.

Teme konferencije obuhvatale su istraživanja iz oblasti primene savremenih metoda fenotipizacije u oplemenjivanju, sa ciljem povećanja prinosa, iskorišćavanja hraniva, kao i tolerantnosti prema abiotičkim i biotičkim faktorima stresa. U radu konferencije učestvovalo je 130 istraživača, profesora Univerziteta, kao i mladih naučnika, iz više od 20 zemalja. Dalje…


Završna konferencija FP7 projekata LEGATO i EUROLEGUME

Sa ponosom možemo reći da je Novi Sad u periodu od 26. do 30. septembra bio centar evropske nauke, a da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo ponosno poneo ulogu organizatora dva veoma značajna naučna skupa koja su se održala u hotelu “Park”, u Novom Sadu. U periodu od 26. do 28. septembra održala se završna konferencija FP7 projekata LEGATO i EUROLEGUME, posvećena zrnenim mahunarkama. Tokom tri dana završne konferencije bili su prezentovani naučni i tehnički rezultati razvijeni tokom projekata od strane više od sto istraživača iz cele Evrope.

S obzirom na to da se oba projekta bave leguminozama, Evropska komisija je insistirala da se objedine završne konferencije oba projekta, a Institut za ratarstvo i povrtarstvo je na osnovu izuzetnih rezultata postignutih u realizaciji postavljenih ciljeva projekta, imenovan za domaćina i organizatora konferencije. Dalje…


Jesenji Dan polja 2017.

Nepregledna ravnica, ukrašena prelepim Oglednim poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, danas, 1. septembra 2017. godine, vrvela je od ljudi.

Tradicionalni događaj koji se održava svake godine, poznat kao jesenji Dan polja, bio je povod da se na Rimskim šančevima okupi preko 1000 domaćih i stranih posetilaca.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao najveća naučna institucija i lider u oblasti stvaranja novih sorti i hibrida ratarskih i povrtarskih kultura, imao je čast da ugosti toliki broj ljudi i ponosno prikaže plodove svog višedecenijskog naučno-istraživačkog rada.

Pokraj oglednih polja kukuruza, soje, industrijskog bilja (suncokreta i šećerne repe), alternativnih kultura i organske proizvodnje postavljeni su autentično uređeni štandovi odeljenja istoimenih biljnih kultura, kao i izložbeni prostori Laboratorije za ispitivanje semena i Laboratorije za zemljište i agroekologiju. Dalje…


Interreg IPA Program saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020

This project is funded by the EUROPEAN UNION
IMPACT-ENVI

Program Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 je novi program saradnje predviđen za implementaciju tokom finansijskog perioda 2014-2020.

Opšti cilj Interreg IPA Programa saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz implementaciju zajedničkih projekata i aktivnosti. Dalje…


UPOZORENJE: Pojava grinja i tripsa na soji

Usev soje napadnut grinjama

Na pojedinim usevima soje u Vojvodini pojavile su se fitofagne grinje i tripsi. Radi se o polifagnim štetočinama koje se skoro svake godine pojavljuju na ovoj industrijskoj biljci, u slabijem ili jačem intenzitetu. Najčešće vrste grinja su atlanski pregalj i običan paučinar. U proleće prvo naseljavaju korovske biljke, koje predstavljaju prelazne domaćine do prelaska na razne gajene useve. U toku godine imaju 10 do 14 generacija, a  na jednoj biljci istovremeno mogu biti prisutni svi stadijumi razvoja (jaja, nimfe, odrasli). Grinjama veoma pogoduju visoke temperature i niža relativna vlažnost vazduha i kada takvi uslovi duže potraju, njihovo razviće je ubrzano, a broj generacija tokom vegetacije veći. Štete na usevima soje mogu biti znatne.

Tripsi su takođe polifagne štetočine koje uz mnoge druge mogu oštećivati i usev soje. Najbrojniji je duvanov trips. Sa pojavom toplog vremena prelazi sa korovske vegetacije na gajene biljke čineći značajne štete. Za razvoj mu pogoduju visoke temperature i dugi sušni periodi. Ima više generacija godišnje.  Dalje…


Poseta dece iz dijaspore Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad

U sredu i četvrtak, 28. i  29. juna 2017. godine, Institut za ratarstvo i  povrtarstvo ugostio je decu iz dijaspore.

Poseta je bila u organizaciji višegodišnje akcije kampa „Kros RTS“, koji za ovu godinu nosi naziv „Futog 2017“.

Glavni domaćin je bila Poljoprivredna škola sa domom učenika iz Futoga, koja je ugostila oko 120 dece, uzrasta od 5 do 17 godina iz 11 evropskih zemalja.

U kampu su boravili 9 dana, a za njihove svakodnevne programe su bili zaduženi profesori iz Poljoprivredne škole i učenici volonteri. Dalje…


NS SEME » Srpski