Quantcast
NS seme

Regionalna prezentacija Instituta u Vršcu

U petak 09.02.2018. održana je regionalna prezentacija Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad u Vršcu, za područje južnog Banata.

Prezentacija je održana u restoranu „Vetrenjača“, a samoj prezentaciji su prisustvovali oko 130 poljoprivrednih proizvođača, lokalni mediji i predstavnici PSS Vršac.

Naš regionalni predstavnik dipl. inž. Ljubomir Todić, osvrtom na prošlost i jubilarnu 80. godinu postojanja, započeo je predstavljanje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad kao i sva dostignuća i nacionalni značaj ove naučne institucije.

Ispred Odeljenja za strna žita prisutnima se obratio dr Vladimir Aćin i ukazao na trenutno stanje vlage u zemljištu, stanje pšenice u odnosu na rokove setve, kao i prihranu pšenice u narednom periodu u zavisnosti od njenih potreba.  Dalje…


Regionalna prezentacija Instituta u Zrenjaninu

U organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, u prostoru zrenjaninske pivare, u restoranu „Četiri konja debela“ poznatijem kao Pivnica, 08.02.2018. održana je regionalna prezentacija za srednji Banat.

Predstavljanje sortimenta po odeljenjima i biljnim vrstama, kao i saveta za agrotehniku, održali su naš regionalni predstavnik za srednji Banat, dipl. inž. Vasa Stojšin, koji je predstavio sortiment semena suncokreta i pri tome istakao nove hibride iz RIMI (RIMI PR, PEGAZ, TAURUS, SAMURAJ) i SUMO (SUMO 1PR, SUMO 2OR, SUMO ORFEJ, SUMO SJAJ, SUMO SOL) grupe hibrida, kao i njihove odlične rezultate u poređenju sa konkurencijom u teškoj godini kao što je bila 2017.

Pored hibrida u standardnoj ponudi, istakao je i nove hibride kao što su NS KRUNA, NS RONIN, NS ROMEO i NS HORIZONT.  Dalje…


Institut za ratarstvo i povrtarstvo na tradicionalnom „Setvenom sajmu“ u Starom Žedniku

U okviru marketinških aktivnosti u vezi sa prodajnom sezonom, u subotu 10.2.2018. Institut za ratarstvo i povrtarstvo učestvovao je na tradicionalnom „Setvenom sajmu“ u Starom Žedniku. Pored Instituta, koji se predstavio sortimentom svih ratarskih i povrtarskih biljnih vrsta, predstavile su se i druge semenske i hemijske kuće. Interesovanje poljoprivrednih proizvođača je bilo izuzetno veliko, pa se činilo da je osnovna škola u kojoj je sve bilo organizovano postala premala da bi primila sve zainteresovane posetioce, koji su u tom momentu došli da vide šta im se nudi za predstojeću setvenu sezonu.

Naš regionalni predstavnik za severnu Bačku i severni Banat, dipl. inž. Robert Nemeš, održao je i kratku prezentaciju, a Institut je bio darodavac u nagradnoj igri za posetioce Setvenog sajma.


Održana prezentacija Instituta u Melencima

U petak 9.2.2018. sa početkom u 11h održana je prezentacija Instituta u restoranu N&N u Melencima.

Prezentaciji je prosustvovalo oko 80 poljoprivrednih proizvođača iz Melenaca po pozivu organizatora proizvodnje „Herba coop“, „Agrovet“, „Vestapan“,“MPV Agrar“ i „Poljomel“.

Na prezentaciji je predstavljen sortiment Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, kao i uslovi i mogućnosti nabavke semena kukuruza, suncokreta,  krmnog bilja i jarih strnina.

Prezentaciju je održao regionalni predstavnik Instituta Vasa Stojšin.


Održana prezentacija Instituta u Turiji

Dana 7.2.2018, u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, održana je prezentacija za velike proizvođače u mestu Turija. Na prezentaciji koju je organizovao regionalni predstavnik Instituta, dipl. inž. Siniša Jakovljev, prisutnima su se obratili stručnjaci Instituta – dr Đorđe Jocković sa Odeljenja za kukuruz, dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita, dr Zlatica Miladinov sa Odeljenja za soju, dr Jelena Ovuka sa Odeljenja za industrijsko bilje, kao i predstavnici komercijalne službe, koji su pričali o ponudi Instituta i uslovima prodaje.

Pored prezentacije Instituta, predstavila se i kompanija Agromarket, naš generalni distributer, prezentacijom sredstava za zaštitu useva. Nakon prezentacije, u prelepom ambijentu jednog bačkog salaša nastavljeno je druženje do kasnih popodnevnih sati.


Održana regionalna prezentacija Instituta u Plandištu

Dana 6.2.2018. u Plandištu, u 11h je održana regionalna prezentacija tehnologije gajenja Institutuskih sorti i hibrida. U punoj sali, pred oko 60 poljoprivrednih proizvođača, predavači su predstavili sve što je važno kada je u pitanju soja, kukuruz i suncokret. Ispred instituta, kao organizator predavanja, prisutne je pozdravio regionalni predstavnik za južni Banat Ljubomir Todić, a zatim i dr Zlatica Miladinov ispred Odeljenja za soju. Pored informisanja o ponudi Instituta, prisutni su imali priliku da potraže savete za uspešnu proizvodnju u predstojećoj sezoni. Nakon predavanja, druženje sa proizvođačima nastavljeno je do popodnevnih časova.


Održano regionalno savetovanje poljoprivrednika u Loznici

U petak, 2.2.2018, u velikoj sali Opštine Loznica održano je Regionalno savetovanje poljoprivrednika Jadra. Savetovanju je prisustvovalo 70 posetilaca, kojima je predstavljena kompletna tehnologija uzgoja kukuruza, soje i krmnog bilja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Prisutne poljoprivrednike pozdravio je komercijalni direktor Instituta, dipl. inž. Mladen Ignjatović, koji je ujedno održao i predavanje o soji. Nakon toga usledila su predavanja o kukuruzu, koja je održao dr Đorđe Jocković i predavanje o krmnom bilju, koje je održao dr Dalibor Živanov sa Odeljenja za krmno bilje. U izuzetnoj interakciji sa prisutnima, predavanja su dala odgovore na mnoga pitanja i nedoumice koje se najčešće pojavljuju u vezi sa uzgojem ovih biljnih vrsta.


Peti dan 52. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije

Peti, a ujedno i poslednji dan 52. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije bio je posvećen predavanjima o strnim žitima, povrću, alternativnim kulturama i organskoj proizvodnji, koja su uspešno predstavili stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo sa Odeljenja za strna žita, Odeljenja za povrtarstvo i Odeljenja za alternativne kulture i organsku proizvodnju.

Prvi blok predavanja posvećen strnim žitima otvorio je dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita i najavio perspektivne i mlade kolege koji će kroz ova predavanja predstaviti rad odeljenja.

Dr Milan Mirosavljević je u temi pod nazivom „NS sorte strnih žita za sadašnjost i budućnost“ izneo dosadašnje rezultate i izazove kroz koje će prolaziti proizvodnja i oplemenjivanje strnih žita. Dalje…


Panel diskusija – Kvalitet soje

Četvrtog dana 52. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije, koje organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo, u popodnevnim časovima održana je panel diskusija na temu „Kvalitet soje“ čiji su moderatori dr Svetlana Balešević Tubić, rukovodilac Odeljenja za soju i dr Zorica Nikolić, rukovodilac Laboratorije za ispitivanje semena. Ovaj panel je nastavak prepodnevnih predavanja o soji u kojem učestvuju eminentni stručnjaci iz ove oblasti. O zakonskoj regulativi iz oblasti semenarstva govorio je predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, g. Vlade Đoković iz Uprave za zaštitu bilja. Dr Dušica Jovičić, naučni saradnik u Laboratoriji za ispitivanje semena govorila je o savremenim metodama ispitivanja kvaliteta semena soje, dok je o kvalitetu semena soje pričala Zlatica Miladinov, dipl. inž-master, semenar iz Odeljenja za soju. Učesnica panel diskusije bila je i Radmila Vučinić (GIZ) sa temom „Kvalitetna non-GMO soja iz dunavske regije“. Dalje…


Četvrti dan predavanja na 52. Savetovanju agronoma i poljoprivrednika Srbije

Četvrti i još jedan uspešan dan 52. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije na Zlatiboru započeo je nadahnjujućim rečima podrške g. Nikole Tanića, pomoćnika ministra iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. On je u ime resornog ministra i u svoje lično ime pozdravio skup, čestitao na dosadašnjem radu i poželeo uspešan ostatak Savetovanja. Naglasivši koliko je značajna ova jubilarna godina jednog od naših najvećih instituta, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, istakao je da je Institut ponos Ministarstva zahvaljujući svom dosadašnjem uspehu. „Institut za ratarstvo i povrtarstvo je lider među svim institutima po produkciji, proizvodnji i zaradi“, istakao je g. Tanić. Velika je čast kada čujemo da resorno ministarstvo prepoznaje rad našeg Instituta i smatra ga strateškim institutom u Srbiji. G. Tanić je izrazio nadu da će Institut uspeti da se tokom ove jubilarne godine unapredi u Institut od nacionalnog značaja, jer on to i zaslužuje.  Dalje…


NS SEME » Srpski